Planinarski trojac PD „Granaš“ Ivo Marković, Dražen Brkić i Zvonko Josić proteklog mjeseca prehodao je Velebitski planinarski put (VPP) te je sa toga podviga sačinjen i detaljan putopis po danima provedenim na istom.

Velebitski planinarski put (VPP) je planinarska obilaznica koja vodi kroz najzanimljivije predjele uzduž najljepše hrvatske planine. Ona omogućava udobnu turu koja putniku pruža cjelovitu sliku o Velebitu i njegovim glavnim značajkama.

Prema godišnjem planu uspona i izleta u 2024. godini odredište za samostalni, motivacijski izlet Društva ove godine je izvršen uspon na vrh Dinara/Sinjal na 1831 m n/v.

„Dinara s vrhom Sinjal (1831 m/nv) najviša je hrvatska planina. Iako nije najviša planina Dinarskog gorja, Dinara je postala simbolom najvećeg planinskog lanca na Balkanskom poluotoku i dala mu svoje ime.

PD "Granaš" kao aktivan član Planinarskog saveza Herceg-Bosne od 2016. godine sudjeluje na godišnjim skupštinama. Ove godine, dana 13. travnja 2024. godine, u idiličnom ambijentu planinarskog doma „Peska“  kod domaćina PD„ TIM“ Busovača, održana je godišnja izvještajna skupština Planinarskog saveza Herceg-Bosne.

Protekla dva vikenda vršeni su radovi na pripremi i ugradnji platforme "Vidikovac" u blizini planinarskog doma a koji će biti jedan zanimljiv sadržaj za sve koji odluče da oplemene dušu boravkom u prirodi Majevice. Podignuti su noseći stubovi dužine preko sedam metara na kojima je postavljena platforma sa koje se ostvaruje pogled prema Županji i Slavonskom Brodu zapadno, te Bijeljini planini Cer (sjevero) istočno i Fruškoj Gori sjeverno.

Planinarsko društvo Majevica Srebrenik i ove godine je organizovalo tradicionalnu planinarsku manifestaciju “Povelji u pohode” a povodom obilježavanja dana općine Srebrenik uz učešće velikog broja planinara i ljubitelja prirode iz Srebrenika, BIH i regije.

Mala ekipa PD „Granaš“ kao i svi sudionici pohoda uživali su u lijepom vremenu i ljepotama Starog grada Srebrenika i planine Majevice, a ovogodišnja manifestacija bila je prema riječima domaćina, najmasovnija do sada.

U XI osnovnoj školi osnovana je  planinarska sekcija učenika koja će kroz nastavne i vannastavne aktivnosti svladati temeljna znanja o planinarenju i planinarstvu uopće. Već prema dogovoru sa ravnateljem škole, kapaciteti planinarskog društva „Granaš“ su im stavljeni na raspolaganje, te se nadamo da će učenici planinarske sekcije doživjeti planinarstvo kao način življenja.

U nedjelju 21. siječnja održana je redovita izvještajna Skupština planinarskog društva „Granaš“. Bila je to prilika za sve članove da se upoznaju sa radom, aktivnostima i finansijskim stanjem i troškovima  Društva u protekloj godini, kao i sa planom rada za tekuću 2024. godinu.

Sastankom je  rukovodio predsjednik Skupštine Ivo Marković, dok je izvješća podnosio predsjednik Udruženja Ivo Lukić.

Redovita izvještajna Skupština PD "Granaš". Nedjelja 21. siječnja 2024. godine sa početkom u 14,00 sati. Planinarski dom sveti Bernard.
Pravo učešća u radu Skupštine imaju svi članovi PD "Granaš".
Nakon službenog dijela, zakuska za sve nazočne.

Brčko distrikt Vrijeme