Protekla dva vikenda vršeni su radovi na pripremi i ugradnji platforme "Vidikovac" u blizini planinarskog doma a koji će biti jedan zanimljiv sadržaj za sve koji odluče da oplemene dušu boravkom u prirodi Majevice. Podignuti su noseći stubovi dužine preko sedam metara na kojima je postavljena platforma sa koje se ostvaruje pogled prema Županji i Slavonskom Brodu zapadno, te Bijeljini planini Cer (sjevero) istočno i Fruškoj Gori sjeverno.

Planinarsko društvo Majevica Srebrenik i ove godine je organizovalo tradicionalnu planinarsku manifestaciju “Povelji u pohode” a povodom obilježavanja dana općine Srebrenik uz učešće velikog broja planinara i ljubitelja prirode iz Srebrenika, BIH i regije.

Mala ekipa PD „Granaš“ kao i svi sudionici pohoda uživali su u lijepom vremenu i ljepotama Starog grada Srebrenika i planine Majevice, a ovogodišnja manifestacija bila je prema riječima domaćina, najmasovnija do sada.

U XI osnovnoj školi osnovana je  planinarska sekcija učenika koja će kroz nastavne i vannastavne aktivnosti svladati temeljna znanja o planinarenju i planinarstvu uopće. Već prema dogovoru sa ravnateljem škole, kapaciteti planinarskog društva „Granaš“ su im stavljeni na raspolaganje, te se nadamo da će učenici planinarske sekcije doživjeti planinarstvo kao način življenja.

U nedjelju 21. siječnja održana je redovita izvještajna Skupština planinarskog društva „Granaš“. Bila je to prilika za sve članove da se upoznaju sa radom, aktivnostima i finansijskim stanjem i troškovima  Društva u protekloj godini, kao i sa planom rada za tekuću 2024. godinu.

Sastankom je  rukovodio predsjednik Skupštine Ivo Marković, dok je izvješća podnosio predsjednik Udruženja Ivo Lukić.

Redovita izvještajna Skupština PD "Granaš". Nedjelja 21. siječnja 2024. godine sa početkom u 14,00 sati. Planinarski dom sveti Bernard.
Pravo učešća u radu Skupštine imaju svi članovi PD "Granaš".
Nakon službenog dijela, zakuska za sve nazočne.

Članovi planinarskog društva „Granaš“ kao i svake godine za tu prigodu, protekli vikend pohodili su u Kutjevo na proslavu blagdana svetog Martina, popularno zvano Martinje. Sa dva puna kombi vozila, već nešto iza 6 sati ujutro iz Zovika se krenulo put Kutjeva.

Protekli vikend šuma u okolini planinarskog doma sveti Bernard, Planinarskog društva Granaš bila je obojena dječijom pjesmom i grajom. U sklopu aktivnosti u okviru projekta “Šuma pjeva – Odnos prema životnoj sredini leži u nama” organizovani su sadržaji za djecu pod sloganom “Raspjevana šuma”.

U subotu 07. listopada na izletištu planinarskog doma sveti Bernard održana je „Porodična šetnja na Majevici“ u organizaciji Olympic kids Brčko i omladinskog centra Vermont.

Porodična šetnja imala je i elemente utrke za one sudionike koji su se željeli okititi „postoljem“, a za većinu je samo i sudjelovanje bila nagrada. Nešto više od 100 učesnika većim dijelom djece, te roditelja imalo je za cilj zajedno obići obilježenu stazu duljine od oko 5 kilometara. Na cilju su na iznenađenje svi učesnici dobili po medalju, jer samim učešćem su je doista i zavrijedili.

Brčko distrikt Vrijeme