PLANINARSKO DRUŠTVO GRANAŠ
(VRIJEDNI, USPJEŠNI I PONOSNI NOSIOCI VELIKIH DOSTIGNUĆA)
Planinarsko društvo GRANAŠ osnovano je 2006. sa sjedištem u Štrepcima. Društvo je na samom osnutku okupilo 85 redovitih članova.

 


Osnivanje planinarskog društva prvenstveno je vođeno idejom za organiziranje raznih, već tradicionalnih aktivnosti i vještina planinarskih društava, kao što su: odgoj svijesti i savjesti o potrebi zaštite prirode, kako u zavičajnom, tako i širem okruženju, namjera da se prvenstveno uključe mladi ljudi ovoga kraja u društvo ljubitelja prirode i okoliša kao preduvjeta opstanka čovjeka na zemlji.
Izletnici se za vrijeme obilaska Zovičkoga planinarskog lokaliteta mogu obogatiti raznim pogodnostima, od tjelesnih i kulturnih pa do duhovnih vrijednosti. Ovdje ih čeka čist i prirodan okoliš, neočekivano očuvana ljepota krajolikâ i rijetko viđeni Kulturne, povjesne i prirodne znamenitosti, prizori smjenjivanja brdsko- dolinskih prizora koji se mogu obuhvatiti jednim pogledom. Tu je i mnoštvo pogodnih kota s kojih se širi pogled u beskraj razigrane posavske i slavonske ravnice. Taj pogled otvara ljudskoj duši vezu s vječnošću iz koje nam dolazi, upravo kroz ovu ljepotu, poruka s nebeskih visina, u kojima vječno traje život u svoj svojoj ljepoti i bogatstvu.
Za prvog predsjednika društva izabran je Marijan Milić. U više navrata, iz osobnih razloga i pravnih prepreka dolazilo je do zamjene predsjednika društva pa su tako funkciju obnašali Slavko Zečević i Ivo Nikolić. U periodu od osnutka 2006 godine do 2010. godine rad društva bazirao se na uređenju izletišta i markiranju staza obroncima Majevice, a 2008. godine zabilježeni su i prvi ozbiljniji usponi u Slovačkoj na Visokim Tatrama gdje je ispenjani vrh Rysy i Slavkovský štít a iste godine ispenjan je i vrh Mitikas na grčkom Olimpu.

U 2010. godini izrađena je i prva brošura planinarskog društva „Zovičke planinarske staze“ sa zanimljivim sadržajem opisa zovičkog kraja, kulturno-povijesnih i prirodnih znamenitosti, sakralnim objektima i svakako, sa ucrtanim planinarskim stazama.
Takođe, u istoj godini na izbornoj Skupštini PD „Granaš“ izabrano je novo rukovodstvo koje je u posao ušlo sa puno energije, entuzijazma i ljubavi prema planinarenju, rodnom kraju i želji za unaprijeđenjem statusa društva u sredini, ali i širem okruženju. Za novog predsjednika je izabran Zvonko Josić, a dužnost tajnika preuzeo je Filip Filipović.
Prva samostalna ekspedicija desila se 22.09.2013. kada su članovi Planinarskog društva "Granaš" : Zvonko Gille Josić, Zečević Zvonko Marija, Mirko Zecević-Tadić, Drazen Brkić, Franjo Tufekčić, Slavko Zečević, Ivo Markovic – Čaki, Anto Filipović Bubo, Marinko - Šuco Grgić uspjeli su u svom pothvatu u kojem su ispenjali visoki "Triglav" u Sloveniji.

Na početku mandata predočen je plan izgradnje planinarskog doma, nakon čega je počela intenzivna potraga za najboljom lokacijom gdje bi se isti gradio. Uzimajući u obzir okolnosti i okruženje, najoptimalnije mjesto za gradnju planinarskog doma odabran je predio „Čergište“ , lokacija na 514 metara nadmorske visine.
Tumačenje značenja riječi „Čergište“ - izdanak brda (planina, brdo, stijena), sporedni greben koji se proteže iz brda, planina ili drugog uzvišenja, pokazalo se kao idealno za planinarski objekat.
Suradnjom sa lokalnim stanovništvom u kraju i inozemstvu, te sa hrvatskim predstavnicima u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Brčko distrikta došlo se do početnih sredstava od kojih je kupljena lokacija, ishodovana lokacijska suglasnost te na kraju i građevinska dozvola za objekat planinarskog doma. Sredstvima i trudom članova u suradnji sa lokalnim gospodarstvenicima probijen je i stavljen u funkciju pristupni put do planinarskog doma duljine od 2 km.

Obzirom na započeti posao i visok stupanj povjerenja članova, na izbornoj Skupštini krajem 2014. godine re izabrano je novo/staro rukovodstvo društva.
Početkom mjeseca svibnja 2015. godine velikim akcijama i masovnim odzivom članstva ugrađeni su i prvi građevinski materijali u objekat planinarskog doma. Iste godine u mjesecu kolovozu, na tradicionalnom izletu „Ljeto župe Zovik“ koje PD „Granaš“ organizira sa ciljem okupljanja svih članova društva, na radost svih „niklo“ je kompletno prizemlje planinarskog doma, što je bio dodatni poticaj članstvu, poglavito onome koje živi i radi u inozemstvu, na izdašne priloge u svrhu što skorijeg završetka gradnje planinarskog doma.

 

Početkom 2016. godine, prepoznati od nadležnih institucija Vlade Brčko distrikta i aktualnog Gradonačelnika, osigurana su sredstva za prvu ozbiljnu ekspediciju članova PD „Granaš“ te se krenulo na „krov Afrike“ vrh Uhuru Peak na Kilimanjaru.
Kako ne bi išli praznih ruku a u suradnji sa tamnošnjim dugogodišnjim misionarom, don Velimirom Tomić, PD „Granaš“ , župe Ulice i Zovik organiziraju prikupljanje humanitarne pomoći za školu Sv.Franjo Asiški u Moshi – Tanzanija. Svoj skromni prilog izdvojen od džeparca humanitarnoj akciji dali su i učenici XI osnovne škole u Zoviku.

 

Pored humanitarne akcije, u iščekivanju dolaska ostali članova ekspedicije, trojac PD „Granaš“ radio je na izradi krovišta crkve u katoličkoj misiji
Tom prigodom školi su uručena sredstva u iznosu od 3540 € (Eura). Vrh Uhuru Peak – Kilimanjaro ispenjan je 12.02.2016. godine, a dosegli su ga „Granaši“: Zvonko Josić, Mirko Zečević-Tadić (invalid domovinskog rata sa amputiranom potkoljenicom) i Franjo Tufekčić.

U ljeto 2016. godine četveročlana ekipa alpinista PD „Granaš“ samostalno je organizirala turu sa ciljem penjanja na austrijske alpske vrhove Hochfeiler (3509 m n/v) i Zugspitze (2962 m n/v). Uprkos sniježnoj mećavi na vrh Hochfeiler popeli su se 21.06.2016. a dan poslije i na Zugspitze.


Mjesec dana poslije, veća skupina članova uputila se na Bugarsku planinu Pirin sa ciljem penjanja na vrh Vihren na 2914 m n/v. 18.07.2016. godine vrhu su pristupili : Mirko Zečević-Tadić, Davor Zečević, Luka Zečević, te čitava obitelj – Jelica, Franjo, Matea i Mihaela Tufekčić.

Početkom 2017. godine Skupština PD „Granaš“ donosi vrlo bitnu odluku o priključenju društva Planinarskom savezu Herceg Bosne, a punopravna članica Saveza postaje već od iduće Skupštine Saveza HB.
U prvo polovici iste godine, članovi PD „Granaš“ Ivo Marković i Mirko Zečević-Tadić sudjelovali su u ekspediciji „Annapurna treck“ na Himalayi te dosegli visinu od 4.130 m n/v.

Uprkos dostignućima u prethodnom periodu, ipak 2018. godina je prema uspjesima i dostignućima PD „Granaš“ upisana kao „zlatna godina“ :
Početkom godine, članovi PD „Granaš“ Ivo Marković i Mirko Zečević Tadić uzeli su učešća i istaknuli zastavu PD „Granaš“ na visokim Andama u sklopu ekspedicije „Peru-Bolivija treck“. U ekspediciji su ispenjani vrhovi:
Huayna Potosi (6.088 m n/v), Pico Austria (5320 m n/v), Nevado Mateo (5150 m n/v), Vinicunca (5030 m n/v). Invalid domovinskog rata sa amputiranom potkoljenicom, ispenjao je pomenute vrhove, izuzev najvišeg na koji se nije usudio penjati zbog manjih problema sa protezom.
U sklopu ekspedicije posjećen je i povjesni grad Machu Picchu, Laguna 69, jezero Titikaka i mnoga druga mjesta.

 

 

Obzirom da je na južnoameričkim Anda uradio potrebne aklimatizacije, Ivo Marković se već za dva mjeseca odlučuje na uspon na najviši vrh Europe, vrh Elbrus na 5642 m n/v što mu i uprkos nepovoljnim vremenskim uvjetima polazi za rukom te već krajem mjeseca svibnja ističe zastavu „Granaša“ na samom vrhu.

Početkom 2018. godine, u vrijeme kada su se radovi na opremanju planinarskog doma privodili kraju, ozbiljno se pristupilo savjetovanju o davanju imena objektu, te je u tu svrhu i kreirana anketa. Donešena je odluka da planinarski dom nosi ime Sveti Bernard, prema zaštitniku planinara, a svečano otvaranje predviđeno za vikend koji je najbliži kalendarski blagdanu Svetog Bernarda.
Na svečanosti otvaranja planinarskog doma bilo je nazočno oko 150 gostiju, među kojima i predstavnici Skupštine i Vlade Brčko distrikta te iznimni prijatelji „Granaša“ predstavnici planinarskog društva iz Schladminga iz Austrije. Gosti iz Austrije su ujedno bili i donatori penjačke opreme te potrebnih materijala za izgradnju adrenalinskog parka u dvorištu planinarskog doma, a samu izgradnju adrenalinskog parka koordinirao je i nadzirao Mathias Redmer, stručnjak iz Alpenverein Schladming.
Za nesebično prijateljstvo, suradnju i pomoć Alpenverein Schladming planinarskom društvu „Granaš“ zaslužna je obitelj Ante Salatović rodom iz Štrepaca koji je ujedno i član bratskog društva iz Austrije.
Svečanom otvorenju prethodila je posveta objekta koju je predvodio župnik župe Zovik, fra Marko Stjepanović i župni vikar fra Mirko Jozić. Nakon posvete doma, čast da presiječe vrpcu pripala je predsjedniku PD „Granaš“ Zvonki Josić, predsjedniku planinarskog saveza Herceg Bosne – Draganu Radeljić i dogradonačelniku Brčko distrikta dr. Anti Domić.
Bio je to najponosniji dan „Granaša“ kada je u vidu neizmjernog ponosa i sreće „naplaćen“ sav trud i znoj na svjetskim velegorjima, kao i trud na izgradnji najljepšeg doma u okruženju.

Otvaranjem planinarskog doma Sveti Bernard, u srcu Majevice, okruženje je dobilo mogućnost smještaja na 24 ležaja, dodatnog smještaja za oko 20 osoba u potkrovlju doma, a sam dom je opremljen suvremenom kuhinjom, šankom, tuševima, pokriven WiFi signalom, stalnim priključkom na električnu mrežu. Zahvaljujući prijateljima iz Alpenverein Schladming, u dvorištu doma nikao je adrenalinski park u kojemu mogu uživati i djeca i odrasli.
Iznimnom suradnjom sa odgovornim osobama iz Planinarskog saveza Heceg-Bosne i postignutim povjerenjem, PD „Granaš“ je već početkom 2019. godine dobio domaćinstvo u pripremi i organizaciji redovne izvještajne Skupštine Planinarskog saveza.

No, na krilima uspjeha u proteklom periodu, već za kraj godine dogovorena je nova izuzetno ozbiljna i naporna ekspedicija sa ciljem penjanja na jedan od Himalayskih vrhova Island Peak (Imja Tse) na impozantnih 6189 m n/v. Provedenim Pozivom članovima PD „Granaš“ na učešće u ekspediciji, istom su se odazvali Mirko Zečević-Tadić i Franjo Tufekčić. Ekspediciju je organizirala „Extreme Summit team“ iz Beograda. U sklopu priprema za Himalayu, već polovinom mjeseca rujna organiziran je uspon na Grossglockner 3798 m n/v u austrijskim Alpama.

U petak, 9. 11.2018. godine, zastava PD “Granaš” iz Brčko distrikta zaviorila se i na najvišem planinskom masivu Himalya, vrhu Island Peak (Imja Tse) na nadmorskoj visini od 6.189 metara. Vrh Island Peak je novi rekord “Granaša”, ali i svojevrsni rekord planinarskih društava iz šire okoline. Na vrh je stigao Franjo Tufekčić, dok se Mirko Zečević-Tadić, invalid s amputiranom potkoljenicom “zaustavio” na visini od 5.900 metara. Pored vrha Island Peak , ispenjan je i Nangar Tsang na 5.050 m n/v.

„Toliko toga uradili, a još se nisu umorili“ čuli su se brojni komentari kolega i prijatelja iz planinarskih društava na još jedan u nizu ispenjan svjetski vrh.
Obzirom na veliko iskustvo na svjetskim vrhovima, u planinarskom domu Sveti Bernard uslijedile su brojne prezentacije za mlade a najveća suradnja ostvarena je sa najbližom XI osnovnom školom u Gornjem Zoviku.
Neumorno ! Krajem 2018. godine ponovno članovi PD „Granaš“ prijavljuju ekspediciju na najviši vrh obije Amerike. Takođe, iznimno zahtjevna dvadesetodnevna ekspedicija na vrh Aconcagua u planinskom masivu Anda u Argentini. Učešća uzimaju Dražen Brkić i Ivo Marković, a preko organizacije „Extreme Summit Team“ iz Beograda.

Na najviši vrh, koji se nalazi na granici Argentine i Čilea, na visini od 6.962 m/nv, popelo se ukupno 17 članova ekspedicije, među njima i Dražen Brkić iz PD “Granaš”. Na žalost, problemi s opremom i oni zdravstvene naravi spriječili su ostalu trojicu da ostvare ovaj uspjeh. Na put su krenuli krajem siječnja, penjanje na vrh Aconcagua, inače drugi po visini od sedam svjetskih vrhova. Na samome vrhu bili su 15. veljače. 2019. Godine.
Aconcagua je ujedno i najviši vrh ispenjan od strane članova PD “Granaš” i biti će vrlo teško oboriti rekord, iako motiva i želje za većim, višim kod “Granaša” ne nedostaje.
U suradnji sa biciklističkim klubom iz Brčkog, 14.rujna 2019. godine je organizirana i uspješno realizirana sportsko rekreativna manifestacija pod nazivom “Majevica trail”, gdje je uzelo učešća oko 150 trkača koji su bili podijeljeni u tri trkačke discipline. Staza je bila na sačinjena od ravnih, ali i dionica sa uzbrdicom, i manje pristupačnim dijelovima terena, te je tjelesna sprema bila krajnje neophodna, a organizatori su se pobrinuli da staza bude sigurna, dobro obilježena i zanimljiva za učesnike.
Osim trkačkog dijela, potrudili smo se da program bude još sadržajniji i osigurali smo djeci da posjete adrenalinski park, koriste zip line, da idemo u potragu za blagom, te smo organizovali i zabavu u planinarskom domu”.
Majevica trail okupila je učesnike kako iz Brčkog, tako i iz ostatka zemlje ali i okruženja. Svi oni ističu da je primarni cilj njihovog dolaska na ovaj događaj isključivo upoznavanje i druženje, ali i prigodne nagrade za najbolje trkače.


Koncem 2019. Godine, na poziv prijateljskog društva Alpenverien Schladming, osmočlana ekipa nazočila je na godišnjoj izbornoj Skupštini Planinarskog saveza Austrije, gdje je uzela učešća u prezentaciji društva na Sajmu planinarske opreme i uspjeha planinarskih društava.


Pored nabrojanih svjetskih velegorja, članovi PD “Granaš” su redovito uzimali učešća u lokalnim, regionalnim, a posebno svim susretima planinarskog saveza Heceg-Bosne te ispenjali brojne vrhove u BiH i okruženju.
Kako u naslovu stoji VRIJEDNI, USPJEŠNI I PONOSNI NOSIOCI VELIKIH DOSTIGNUĆA !
Da, to su svojim djelima pokazali članovi PD „Granaš“ i dali primjer kako se zajedništvom manjeg broja ljudi sa istom idejom i voljom mogu postići čuda.

Brčko distrikt Vrijeme