Izletište planinarskog društva „Granaš“ , točnije planinarskog doma Sveti Bernard i ove je godine, četvrti put za redom bilo domaćin vrhunske  Trail utrke koju organizira Trkačko rekreativni klub “Majevica”iz Brčkog. Utrka „Majevica Trail“ je tako postala promotor turističkih potencijala planine Majevice, zdravog i aktivnog načina života, a u samoj organizaciji se može nazrijeti kako je ona festival suradnje raznolikih aktivnih sportskih i drugih vladinih i nevladinih udruženja, i uz sve to dobra zabava za učesnike.

Takmičari su mogli odabrati jednu od tri ponuđene staze, a sam koncept je osmišljen tako da svi koji su učestovali mogli su izabrati sebi najprihvatljiviju etapu utrke u dužini od 6, 10 ili 24 kilometra. Utrci je učestvovalo 78 trkača najvećim dijelom iz BH profesionalnih i rekreativnih udruženja, a ove godine utrka je poprimila i mnogo veće razmjere kada je u pitanju raznolikost, kultura i sportski duh jer je u trci učestovala i djevojka iz Argentine. “Majevica Trail” pored sportskog događaja sve više  postaje i turistička atrakcija.

“Cilj ove sportske manifestacije je i promocija zdravog načina života, prirodnih i turističkih potencijala planine Majevica,  kojoj se trebamo posvetiti mnogo više”, istakao je  Željko Novaković, u ime organizatora utrke.

Iako vremenski uvjeti nisu ispunjavali kriterije za utrku jer su staze bile vlažne i blatnjave nije bilo fizičkih povreda sudionika, te  nije bilo potrebe za intervencijama nazočnog tima GSS-a Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta.

Valja napomenuti da je na dan utrke svuda okolo Majevice kišilo, Majevica je i ove godine na dan utrke bila pošteđena padalina. Iako je veći dio dana bio sa tamnim oblacima, pred kraj događaja sunce je granulo i sa smiješkom ispratilo sve učesnike svojim kućama i poželjelo im sretan put do sljedećeg druženja na Majevici.

Među svih 78 pobjednika ovogodišnjeg Majevica trejla, najbrži po kategorijama su:

GREEN TRAIL – 6 km:

 1. Mensur Brkićević – 42:45
 2. Miroslav Marković – 47:57
 3. Nenad Erić – 49:03
 1. Svetlana Stevanović – 1:02:15
 2. Vesna Radovanović - 1:04:52
 3. Mirjam Durmić – 1:07:36

BLUE TRAIL – 10 km :

 1. Adnan Bajrić – 1:02:12
 2. Mahir Šabić – 1:03:28
 3. Mato Mićanović – 1:03:31
 1. Marijana Terzić – 1:27:39
 2. Dušica Šebez – 1:28:05
 3. Sanela Breljaković – 1:41:52

RED TRAIL – 24 km:

 1. Žarko Jovanović - 2:31:02
 2. Mladen Stevanović – 2:36:58
 3. Almir Jašarević – 2:52:34
 1. Melika Brkić – 3:36:46
 2. Gordana Cvijić – 4:09:09
 3. Dragana Milosavljević – 4:25:35

Nakon što je i zadnji trkač prošao ciljem, dobivena je dojava da je u obližnjoj šumi nesto jedan stariji mještanin. Tim GSS-a Civilne zaštite Brčko distrikta, uz koordinaciju sa članovima PD „Granaš“ odmah je prikupio podatke te  krenuo u potragu koja je završena uspješno i u vrlo kratkom periodu. Osoba je pronađena živa i zdrava.

Zanimljivim i kreativnim upisom dojmova sa Majevica Traila počastio nas je Miroslav Ilić (Maslačak Šamac) iz Šamca kojeg dijelom prenosimo:

„Trejl na Majevici nisam mogao nikako propustiti iako sam "čitavo" ljeto eskivirao  trčanje ko urbana snaja posjetu svekrvi na selu (..). Majevica je lijepa planina a meni nekako  najljepša u septembru iako bi deskrptivnije bilo da kažem u rujnu ali svejedno ona je ovih dana zaista prelijepa. Njene šume  i proplanke,  vijugave staze i voćnjake,  bistre vode i potoke , vidikovce e ja to nebih propustio nipošto (..). To je to "rođaci" moji, otiđite na Majevicu, do Sv.Bernarda, uživaće te , vjerujte  mi na riječ.“

 

 

Brčko distrikt Vrijeme