Planinarski savez Herceg-Bosne u terminu prvog vikenda poslije blagdana Velike Gospe organizira Dane planinara. Ove godine u danima od 19. do 21. kolovoza 2022. godine, 25. Dani planinara održani su u Gornjem Zoviku na izletištu planinarskog doma Sveti Bernard kod domaćina, planinarskog društva „Granaš“ Brčko distrikt – Štrepci.

Izuzetno zahjevan posao priprema za Dane planinara PS H-B radila je odabrana ekipa domaćina koja je uključivala pripremu doma za smještaj gostiju, uređenje i „umivanje“ planinarskih staza, pripremu tiskanih materijala, nabavku i pripremu materijala za kuhanje ručka svim planinarima i gostima, uređenje prostora za kampiranje te mnoge druge aktivnosti.

Prvi gosti su stigli već u četvrtak 18. kolovoza iz dalekog Splita kao i nešto bližeg Uskoplja.

Prognoza vremena nije bila obećavajuća što je rezultiralo otkazivanju rezervacija za smještaj i učešće u manifestaciji.

Petak, 19. kolovoza je protekao u pretežito ugodnom vremenu koje je iskorišteno za postavljanje šatora i smještaj u planinarskom domu nakon čega je uslijedilo planinarsko „zagrijavanje“ a predvodili/e su ga TIM-ovci iz Busovače. U stopu su ih slijedili vesele članice i članovi HPD Prenj 1933, Vitežani...

... I poslije toga – kiša.

Iznimno jaka kiša koja je imala sve elemente nevremena sručila se u subotu ujutro, glavnog dijela manifestacije Dani planinara Planinarskog saveza Herceg-Bosne. Padala je u jakim intervalima do subotnjeg podneva kada se odlučilo krenuti na improviziranu, najmanje blatnjavu stazu kako bi dijelom obišli zaselak Bunarić te posjetili župnu crkvu Sv. Franje Asiškoga u Zoviku. Od obilaska pripremljene i atraktivne staze „Štrepci“ sa predviđenim obilaskom lokaliteta starog groblja i stećka kod kapele Sv. Juraj, Momine pećine i lokaliteta „Kiklopske zidine“ se moralo odustati zbog nabujale Štrepačke rijeke, ali i zbog mogućnosti nastavka nevremena koje je „visilo u zraku“.

Dolaskom sa staze ugodna atmosfera nastavila se uz ručak, a na izletištu se okupio i znatan broj posjetilaca najvećim dijelom iz mjesta u blizini izletišta. Planom predviđenu prezentaciju monografije „Kad čovjek postane planina“ i pratećeg filma vršili su autori Željka Zlojo-Martinović i Miro Blaž , a  održana je u planinarskom domu Sveti Brnard. Nakon prezentacije monografije i filma uslijedila je radna večera za sve predstavnike planinarskih društava, te uzvanika iz vjerskog (fra Zoran Vuković ) i političkog života (Zastupnik u Skupštini Brčko distrikta Ilija Marić) u Brčko distriktu.

Predsjednik Planinarskog saveza Herceg-Bosne, Ante Vukadin je u uvodu pozdravio nazočne predstavnike planinarskih društava te je ukratko prezentirao dosadašnje uspjehe i aktivnosti Saveza. Predsjednik Saveza takođe je najvio domaćine Dana planinara Planinarskog saveza Herceg-Bosne za 2023. godinu a isti će se održati na Blidinju kod planinarskog doma "Orlova stina" i istoimenog domaćina iz Tomislavgrada. Nazočnima se takođe obratila uvažena gošća, dopredsjednica Hrvatskog planinarskog saveza, gospođa Jadranka Čoklica. Izrazila je zadovoljstvo ostvarenom suradnjom sa Planinarski savezom Herceg-Bosne. Razmijenjeni su obostrani darovi predsjedniku PS H-B, Ante Vukadinu i predsjedniku PD „Granaš“ Zvonki Josić . Lokalni župnik župe Zovik se takođe obratio predstavnicima na večeri. „Planinari su ljudi sa načinom života koji teži za visinama, a što se penjemo više, više bliži smo Bogu“.

Nakon večere, uslijedila je zabava sa glazbom u živo. Nije dugo trajalo... Ponovno se „otvorilo nebo“ te  i velike natkrivene terase planinarskog doma nisu mogle zaštititi goste od kiše koja je obilno padala svu noć. Zabava se morala preseliti u, za sve goste, veličinom nedovoljnu prostoriju objekta planinarskog doma.

Nedjelja – opet kiša... Dio gostiju se potrudio da ispoštuje program te su pohodili crkvu u Zoviku i sudjelovali na „ranoj“ Svetoj misi“. Ručak i razmjena poklona i zahvalnica te rastanak sa svim gostima.

Iako su se na rastanku dijelile riječi pohvale, domaćinu ostaje gorak ukus nevremena koje je pratilo gotovo svo vrijeme manifestacije i koje je tražilo iz trenutka u trenutak dostatne reakcije kako bi bilo udovoljeno većini gostiju.

Za kraj ostaje citat kojega prepisujemo iz upisa PD „Orlova stina“ Tomislavgrad :

"Zaista, ne postoji nešto poput lošeg vremena, samo različite vrste dobrog vremena." (J. R.)

Planinarska društva i ostale udruge nazočne na 25. danima planinara Planinarskog Saveza Herceg-Bosne

 1. PD Granaš - domaćin Dana planinara
 2. PK Split
 3. UP Raduša - Uskoplje
 4. Hrvatski planinarski savez
 5. MIV Varaždin
 6. PD Frankopan - Rokovci Andrijaševci
 7. HPD Sveti Duh Nova Bila
 8. PD Vis Žepče
 9. HPD Prenj 1933 Mostar
 10. Stanica planinarskih vodiča - Mostar
 11. PD TIM - Busovača
 12. HPD Vitez
 13. PD Paklarske stijene - Travnik
 14. HPD Bršljan Jankovac - Osijek
 15. PD KUK - Novi Travnik
 16. HPD Sokol - Feričanci
 17. PD Čičak - Orašje
 18. PD Njivce - Bijela
 19. HPD Stožer 1933 Bugojno
 20. PD Drenik - Živinice
 21. GSS Busovača
 22. PD Tikvica - Županja
 23. PD Nomad - Sarajevo
 24. PD Orlova stina - Tomislavgrad
 25. ZU Kreševski Citrin - Kreševo
 26. Klub ljubitelja prirode Brčko
 27. HPD Biokovo - Makarska

 

 

Brčko distrikt Vrijeme