U nedjelju 13. veljače u prostorijama planinarskog doma „Sveti Bernard“ u Gornjem Zoviku, održana je redovita izvještajna Skupština planinarskog društva „Granaš“  kojoj je bilo prisutno 37 stalnih članova Udruge. Nakon određivanja članova Radnog predsjedništva te utvrđivanju potrebnog kvoruma za održavanje, pristupilo se usvajanju dnevnog reda koji se ogledao u Izvješću o radu, izviješću o utrošku finansijskih sredstava i točci razno. Ispred planinarskog saveza Herceg Bosne, Skupštini je nazočio član UO PS HB, Mato Viljušić. 

U protekloj godini rad planinarskog društva ogledao se u redovitim odlascima na izlete na poznate BH planine, odlascima na dešavanja kod članica planinarskog saveza Herceg-Bosne te redovitim aktivnostima i dešavanjima u i oko planinarskog doma Sveti Bernard:

Busovačke staje - siječanj 2021

 Trinaestočlana ekipa PD "Granaš" je 23. i 24. 01.2021 boravila kod dobrih prijatelja iz PD "TIM" Busovača. Tom prilikom je posjećena Busovačka planina i skijalište Busovačke staje, izvršen je i uspon na vrh Suhe jele te posjeta spomen obilježju na mjestu gdje je u proteklom ratu poginuo i naš sumještanin Mirko Anušić iz Gornjeg Zovika.

 Vareš - veljača 2021

 Novi zanimljiv vikend članovi PD "Granaš" proveli su u gostima kod Planinarsko-smučarskog društva "Perun-Vareš". Pored nezaobilaznog uspona na vrh Perun, ekipa je uživala u posjeti kulturno povijesnim znamenitostima Vareša i okolice. Srednje zahtjevnu turu po mjestimično dubokom snijegu, grupu planinara je vodio iskusni vodič, domaćin Enes Kruezi - Enći. Nakon obilaska i uspona, u ugodnom ambijentu planinarskog doma "JAVORJE" na 1352 m n/v, domaćini su upriličili ugodnu veselicu za goste.

 Akcija Očistimo Majevicu - Ožujak 2021

 U sklopu programa obilježavanja Dana Brčko distrikta, te međunarodnog dana planinara a u cilju promocije zdravog života i prirodnih potencijala Brčko distrikta BiH, Trkačko-rekreativni klub „Majevica“ Brčko u suradnji sa Planinarski društvom "Granaš", Klubom terenaca „4×4“ „Klubom ljubitelja prirode“ i Civilnom zaštitom Brčko distrikta BiH kod Planinarskog doma “Sveti Bernard” u Zoviku organizirao je druženje i akciju pod nazivom „Očistimo Majevicu“.

Pored akcije čišćenja Majevice aktivnost je iskorištena  i za postavljanje tabli sa putokazima koje je osigurala Europska unija kroz projekat TRK "Majevica".

Susreti planinara - dani Brčko distrikta 2021 – Ožujak  2021

 Prema planiranom Protokolu obilježavanja 21. obljetnice postojanja Brčko distrikta, u subotu 13. ožujka 2021. godine kod planinarskog doma Sveti Bernard održani su susreti planinara.

U susretima planinara učestvovalo je 11 predstavnika planinarskih društava iz okruženja sa nešto manje od 100 planinara i izletnika. Hodalo se u dva pravca na Stazi 2 "Štrepci, ukupne duljine 8,5 kilometara te na Stazi 3 "Peškiri" ukupne duljine 6,2 kilometra.

 Održana Skupšina PD Granaš - Ožujak 2021

 Redovita izvještajna Skupština planinarskog društva "Granaš" održana je u prostorijama planinarskog doma Sveti Bernard, u nedjelju 21. ožujka 2021. godine. Zbog potrebe usklađivanja Statuta PD "Granaš" sa novim Zakonom o udrugama i fondacijama Brčko distrikta BiH, pored izvještajnog dijela, pristupilo se izmjenama stavki Statuta. U izvještajnom dijelu za prethodnu godinu predočen je urađeni posao na objektu planinarskog doma Sveti Bernard i okoliša, kao i pregled utroška financijskih sredstava.

  1. Dani Zove - Lipanj 2021

 Treću godinu za redom, u Gornjem Zoviku na obroncima Majevice održani su „Dani zove“. Središnji događaj odvijao se kod planinarskog doma Sveti Bernard.

Za ovaj put hodana je staza „Peškiri“ duljine 6,5 km. Vrijeme je bilo skoro pa idealno, a vidici sa platoa Peškira daleki. Kako bi gosti okusili ljekovita svojstva Zove, članice PD "Granaš" su na tradicionalan način pripremile sirup od Zove koji je služen na izletu. Novina za ovu godinu je bila i degustacija likera od Zove.

 Dani Vranice i Pješačenjem do zdravlja - Lipanj  2021

 U subotu i nedjelju članovi PD "Granaš" su stigli na dvije manifestacije koje su se održavale u Uskoplju i Vitezu.

Tradicionalni "Dani Vranice - Ljubo Barnjak" su manifestacija koju organizira UP "Raduša"-Uskoplje , a termin održavanja je između blagdana Sv. Ante i Sv. Ive. "Pješačenjem do zdravlja" u organizaciji HPD "Vitez" se održava već 21 godinu za redom u proljeće, ali je zbog opće situacije sa ograničenjima vezanim za pandemiju Covid-19 održana 20. lipnja.

Dvodnevni izlet na Radovinu i Vranicu počeo je sa manjim problemima sa unajmljenim prijevozom, ali problemi su nestali samim dolaskom do planinarskog doma Radovina. Budući da je većina članova PD "Granaš" već ispenjala vrhove Loćika, Krstac i Nadkrstac, ove godine je odlučeno hodanje do vrha Rosinj na 2059 metara nadmorske visine.

 Uspon na vrh Pločno i prezentacija Monografije PS HB - Lipanj 2021

 Memorijalni skup planinara "Ivica Plazonić" održan je od 16. - 19. srpnja 2021 godine u Masnoj luci - Blidinje. U sklopu susreta izvršen je uspon na najviši vrh Čvrsnice - Pločno (2.228 m n/v). Povodom 25 godina postojanja Planinarskog saveza Herceg-Bosne izrađena je i Monografija imena "Kad čovjek postane planina" a čija je prezentacija izvršena u planinarskom domu "Masna luka" kojim gospodari HPD "Pločno" Posušje.

 Uspon na Ararat 2021 - Lipanj 2021

 Tročlana ekipa PD „Granaš“  izvršila pohod na najviši planinski vrh Turske, Ararat na 5137 metara nadmorske visine. Na vrh su pritupila dva člana PD „Granaš“, dok je treći dosegao visinu od 4900 metara

 Održan Izlet Ljeto župe Zovik  Kolovoz  - 2021

 Tradicionalni izlet sa ciljem okupljanja svih članova PD „Granaš“ radi druženja i razmjene ideja i projekata vezanim za izletište PD „Granaš“

 XXIV dani planinara PS HB - kolovoz 2021

 Ekipa PD "Granaš" je sudjelovala u obilježavanju Dana planinara PS HB a prema planu hodana je staza Bogodol - Velika Vlajna - Čabulja ukupne duljine oko 23 km.

 NAJAVA - PD Granaš domaćin 25. susreta planinara planinarskog saveza Herceg-Bosne  Kolovoz 2021

 Upravni odbor Planinarskog saveza Herceg-Bosne na sjednici održanoj dana 24.08.2021. godine donio je odluku o određivanju domaćina Dana Planinara Herceg-Bosne 2022.  Domaćin će biti  Planinarsko društvo “GRANAŠ“ – Štrepci – Brčko distrikt, a manifestacija će se održati u dane od 19. do 21 kolovoza 2022. godine na lokalitetu kod planinarskog doma „sv. Bernard“ u Gornjem  Zoviku.

 Održan 3. Majevica Trail  Rujan  2021

 U organizaciji Trkačko - rekreativnog kluba Majevica u suradnji sa PD "Granaš", održan je još jedan festival dobre zabave u prirodi na Majevici – 3. Majevica trail.

Središnja zbivanja održala su se na izletištu PD „Granaš“ kod planinarskog doma Sveti Bernard. Održane su trke na 7 km (Green trail) i na 15 km (Blue trail), dok su svi oni koji su se prethodno prijavili na stazu od 25 km bili automatski prebačeni na stazu od 15 km.

Pored navedenih, za najmlađe je bila prirerđena i FUN-Trail utrka na 2 km gdje su mališane zajedno sa roditeljima, zagrijavali i vodili @Olympic Kids i @Klub ljubitelja prirode Brčko.

 Promocija monografije Kad čovjek postane planina Listopad  2021

 U subotu 09. listopada 2021. godine u dvorani Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” u Brčkom upriličena je promocija monografije Planinarskog saveza Herceg-Bosne “Kad čovjek postane planina”. Promociju knjige vršili su njeni autori, Željka Zlojo-Martinović i Miroslav Blaž. Izrada monografije je svojevrstan „šlag na tortu“ jer su u noj sadržani svi bitni podatci o nastanku, radu kao i brojnim uspjesima nabrojanim kroz ispenjane svjetske vrhove, izgradnji planinarske infrastrukture te uređenju Majevice koja je već postala poznato brčansko izletište. Svi uspjesi su sada sadržani kao pisani trag u neobičnom konceptu monografije i na taj način ostali u trajno naslijeđe budućim generacijama koje se odvaže i prihvate planinarstvo kao način života.

 Radovi na ugradnji termoizolacijske fasade - Studeni 2021

 U tijeku su radovi na ugradnji termo izolacijske fasade na objektu planinarskog doma Sveti Bernard. Na Odluku Upravnog odbora planinarskog društva "Granaš" ugrađuje se termoizolacijska žbuka kao najpostojanija u uvjetima lokacije i vrste objekta. Nakon završetka radova na ugradnji fasade, definirati će se plan uređenja dvorišta i pomoćnog objekta planinarskog doma. Radove izvodi firma "MMG Gradnja".

 Advent Brčko - Čari zime 2021 Objavljeno: 20 Decembar 2021

 U sklopu manifestacije "Čari zime" Brčko 2021 učenici naših osnovnih i srednjih škola sa svojim vjeroučiteljima upriličili su svoj štand na kojemu su nudili svoje rukotvorine, božićnu pšenicu, čestitke, ukrase, kolače.

Bio je to događaj koji je nastojao kroz bogatstvo različitosti prezentirati Brčko distrikt kao uspješnu zajednicu istih, te donijeti duh Božića i u naš grad. "Advent u Brčkom 2021" odvijao se u petak, 17. prosinca 2021. godine od 11:00 do 21:00 sati.

Članovi planinarskog društva "Granaš" svojim organiziranim aktivnim učešćem trudili su se biti od pomoći organizatorima "Adventa u Brčkom".

 Na Skupštini je predočeno i Izviješće o utrošku finansijskih sredstava, kao i Izviješće o načinu rada planinarskog doma Sveti Bernard.

Nakon rapsrava po obije točke dnevnog reda, jedoglasno su usvojena Izvješća o radu i utrošku finansijskih sredstava.

 Pod točkom Razno, dosadašnji predsjednik planinarskog društva, Filip Filipović dao je ostavku na tu dužnost iz osobnih razloga.

Upravni odbor PD „Granaš“ je dobio zadaću pripreme i organizacije vanredne izborne Skupštine u skorije vrijeme. Upravni odbor je takođe preuzeo obavezu pripreme i organizacije nadolazećih Susreta planinara povodom obilježavanja obljetnice osnutka Brčko distrikta, nakon čega je službeno završena izvještajna Skupština planinarskog društva „Granaš“.

Po već ustaljenoj praksi, nakon službenog dijela poslužen je domjenak i neobvezna rasprava na goruće teme i nadolazeće poslove.

Brčko distrikt Vrijeme