Sa ciljem obogaćivanja postojećih sadržaja, članovi Kluba ljubitelja prirode Brčko su danas, sa prijateljima iz Planinarskog društva “Granaš” postavili informativno-edukativne table na prostoru oko planinarskog doma “Sv. Bernard”, prirodnjačke oaze na oko 500 m n/v na 20-ak kilometara od grada.
Na postavljenim tablama su obrađene mnoge vrste biljaka, životinja i gljiva koje možemo vidjeti na našem prostoru, te će kao takve biti interesantne svim posjetiocima ovog dijela majevičke prirode.

Damjan Dundžić iz “Kluba ljubitelja prirode” pojasnio je da su danas postavljene table jedne u nizu od mnogih koje će biti postavljene na teritoriji Brčko distrikta.
“Planirano je postavljanje tabli koje će krasiti prostor oko rijeke Save, a koje će obrađivati ptice koje se svakodnevno mogu vidjeti na Savi, ali isto tako valja pomenuti i već postavljenu tablu o sovama malim ušarama, koja je postavljena na mjestu zimovališta sova, u samom centru Brčkog.
Nakon toga radićemo na kreiranju tabli koje će obrađivati “gradske ptice” i specifičnu gradsku floru, ali o tome ćemo kada za to dođe vrijeme.”
Dundžić je istakao nužnost vraćanja prirodi te naglasio da je boravak u prirodi višestruko koristan, kako za tijelo, tako i za um.
“Mi bježimo u prirodu kad god nam se za to ukaže prilika, a kao najprirodniju oazu često biramo upravo ovaj dio Majevice, oko “Granaša”. Pored Majevice i onoga što ona nudi, Sava je takođe tu, pred nosom, te mnogima služi za restartovanje od svakodnevnog života i onoga šta život nosi.
Iako su mnoga svjetska istraživanja ukazala na pozitivan efekat boravka u prirodi na zdravlje, najbolji dokaz vam je vaš osjećaj na kraju dana koji provedete u prirodi, te vas sve ohrabrujemo da pružite korak neasfaltiranim šumskim stazama, a usput bacite oko na postavljene table.
Uživajte u proljeću koje nam već stiže!”

Izvor :

RNU Radio Brčko

Brčko distrikt Vrijeme