U subotu 09. listopada 2021. godine u dvorani Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” u Brčkom upriličena je promocija monografije Planinarskog saveza Herceg-Bosne “Kad čovjek postane planina”. Promociju knjige vršili su njeni autori, Željka Zlojo-Martinović i Miroslav Blaž.


Ulogu predstavnika Planinarskog saveza vršio je nekadašnji član UO istog, Vidan Janjić koji je na samom početku promocije, u kratkim crtama objasnio početke djelovanja Planinarskog saveza. Brčko distrikt se može pohvaliti planinarskim aktivizmom koji u novije vrijeme doživljava ekspanziju, te da Brčko kao grad sa brojem aktivnih planinarskih društava i klubova može „stati uz rame“ sa većim gradovima poput Sarajeva ili Banjaluke.
Budući se promocija održavala u sklopu manifestacije „Frančeskovi dani 2021“, Filip Ilijanić je kao član UO HKD „Napredak-Brčko“ izrazio dobrodošlicu te pojasnio značaj promocije planinarstva u Brčko distriktu, te izjavio da je ono na neki način i poveznica sa svetim Franjom Asiškim koji se smatra i zaštitnikom ekologije, te da je planinarstvo primjer suživota čovjeka s prirodom.
Ulogu domaćina ispred PD „Granaš“ Brčko distrikt i PD „Njivce“ – Bijela, kao uvodničar i moderator vršio je Filip Filipović, predsjednik „Granaša“. Izrada monografije je svojevrstan „šlag na tortu“ jer su u noj sadržani svi bitni podatci o nastanku, radu kao i brojnim uspjesima nabrojanim kroz ispenjane svjetske vrhove, izgradnji planinarske infrastrukture te uređenju Majevice koja je već postala poznato brčansko izletište. Svi uspjesi su sada sadržani kao pisani trag u neobičnom konceptu monografije i na taj način ostali u trajno naslijeđe budućim generacijama koje se odvaže i prihvate planinarstvo kao način života, istakao je Filipović u izjavi za medije.
Monografija je izdana povodom 25. godišnjice osnivanja Planinarskog saveza Herceg Bosne koji je jedan od tri saveza koji djeluju u sklopu krovnog Planinarskog saveza Bosne i Hercegovine. U knjizi su sadržani svi bitni podatci o društvima koja sačinjavaju Savez, a također se mogu naći svi planinarski objekti koje posjeduju ova društva.
Željka Zlojo-Martinović i Miro Blaž, autori ove monografije istakli su da je poseban dio posvećen povijesti planinara i planinarenja u našoj zemlji čiji počeci sežu u 1892. godinu. Nakon prezentacije knjige, u završnom dijelu prikazan je i dokumentarni film koji prati temu monografije.
Promociju su uveličali svojim dolaskom brojni „napretkovci“, članovi planinarskih društava „Granaš“-Brčko, „Njivce“-Bijela, „Čičak“ Orašje, „Platani“ –Brčko i brojni drugi. Posebni gosti na promociji bili su članovi PD „KUK“ iz Novog Travnika koji su nakon toga bili i gosti u planinarskom domu Sveti Bernard u Gornjem Zoviku.

Brčko distrikt Vrijeme