Nakon što su popustila ograničenja uzrokovana pojavom pandemije Corona virusa, članovi PD „Granaš“ su kao prvu „postpandemijsku“ destinaciju odabrali park prirode Blidinje.
Za vrh je odabran Veliki Vran na 2074 m n/v , a domaćin PD „Orlova stina“ Tomislavgrad je ponudio smještaj u istoimenom planinarskom domu.


Prelijepo vrijeme je bilo razlog što je Veliki Vran ispenjan bez poteškoća. Podnožje planine leži na visini od oko 1200 m i odatle se njegove strane uzdižu i do visine 2074 m, koliko je visok Veliki Vran, najviši vrh ove planine.
Vran se spominje u dalekoj prošlosti, a naročito u vrijeme turske vladavine na ovim prostorima. U sedamnaestom stoljeću spominjanje Vrana često je vezano uz ime narodnog junaka Mijata Tomića.
Silaskom sa Velikog Vrana, probrana ekipa PD “Granaš” posjetila je grob Dive Grabovčeve na Kedžari.


Diva Grabovčeva je djevojka iz hrvatskog naroda, rimokatoličke vjere, koja je živjela u 17. stoljeću za vrijeme turske vladavine. Mladi Tahir-beg Kopčić iz Kupresa svakako je htio imati Divu za ženu. Lijepo ju je zaprosio, kada je imala dvadesetak godina, ali ona je odbila uz suglasnost svoje obitelji. Zatim je beg poslao svoje pomoćnike, da zaprose Divu u njegovo ime. Pronašli su je na paši sa stadom ovaca. Ona je ponovno odbila i čvrsto je bila pri svojoj odluci i pobjegla u planine. Tahir-beg Kopčić je tada ponovno došao, našao je, napao i ubio nožem. Pokopana je na Vran planini, ispred Kedžare u blizini Prozora. Označen je njezin grob. Od toga doba do danas brojni hodočasnici dolaze na njezin grob i iskazuju počast. Postavljen je brončani spomenik, rad kipara Kuzme Kovačića, 1998. godine. Svake se godine na prvu nedjelju u srpnju slavi spomendan njezinog mučeništva, kada se služi sv. Misa i tada nazoči više tisuća hodočasnika. (hr.wikipedia)

Brčko distrikt Vrijeme