Prema godišnjem planu uspona i izleta u 2024. godini odredište za samostalni, motivacijski izlet Društva ove godine je izvršen uspon na vrh Dinara/Sinjal na 1831 m n/v.

„Dinara s vrhom Sinjal (1831 m/nv) najviša je hrvatska planina. Iako nije najviša planina Dinarskog gorja, Dinara je postala simbolom najvećeg planinskog lanca na Balkanskom poluotoku i dala mu svoje ime.

Vrh Sinjal je inače dobio ime po geodetskoj oznaci na vrhu (signal). Vrh je označen geodetskim stupom na kojem sada piše „1831 vrh Hrvatske“. Ispod stupa se nalazi upisna kutija. Pored stupa na velikom kamenu još uvjek stoji „SINJAL 1831“, jer se tako donedavno zvao ovaj vrh. Žig se nalazi u kamenu pored geodetskog stupa. Na susjednom brdašcu je postavljen veliki metalni križ.

S vrha puca pogled u svim smjerovima, sjeveroistočno na Troglav i Konj, jugoistočno na Perućko jezero, južno na Kijevski Kozjak i Svilaju, a zapadno na Prominu. Jednom posjetiti najviši vrh Hrvatske, za svakog je planinara Hrvata poseban emotivan doživljaj.“ (planinarenje.hr)

Zbog zauzetosti planinarskih domova u okolici, slobodan termin i smještaju u Kninu bio je moguć za vrijeme državnih praznika za 1.svibnja.

Prvi dan izleta, utorak 30.04.2024. godine prema razrađenom planu, bio je rezerviran za putovanje i smještaj u motelu „Tri lovca“ u gradu Kninu. Nakon smještaja, izvršen je obilazak starog grada, Kninske tvrđave - jedne  od najvećih i najstarijih europskih tvrđava. Gornji grad je nastao u 9. stoljeću kad je formiran hrvatski srednjovjekovni kastrum, a bio je sjedište  starohrvatske države i kraljeva.

Centar muzejskih događanja u gradu je Kninski muzej na tvrđavi. U stalnom postavu izložena je etnografska, a u postavu arheološka te jednim dijelom kulturno-povijesna i geološko-paleontološka građa. Na Tvrđavi je i stalni postav Oluja ’95 otvoren 2015. godine koji brojnim dokumentima i artefaktima živo svjedoči vremenu ponosa i slave i najvećoj pobjedi u suvremenoj hrvatskoj povijesti.(turizam.hr).

Drugi dan izleta bio je predviđen za uspon na vrh Dinara/Sinajl, a krenulo se već ujutro. Dionica od livade/parkinga iznad planinarskog doma „Brezovica  do vrha iznosi malih ali zahtjevnih 3,5 km  sa vertikalnim usponom od 637 metara. Planinarska staza prikladna je za sve koji vole planine i planinarstvo, tehnički srednje zahtjevna. Za oko dva sata hoda zastava  PD „Granaš“ se zavijorila na vrhu

Nakon odmora i fotografiranja uslijedio je povratak istom putanjom nazad do polazišta. Treći dan je prema planu predviđen za povratak kući.

 

 

Brčko distrikt Vrijeme