PD "Granaš" kao aktivan član Planinarskog saveza Herceg-Bosne od 2016. godine sudjeluje na godišnjim skupštinama. Ove godine, dana 13. travnja 2024. godine, u idiličnom ambijentu planinarskog doma „Peska“  kod domaćina PD„ TIM“ Busovača, održana je godišnja izvještajna skupština Planinarskog saveza Herceg-Bosne.

Skupština je započela srdačnim pozdravom predsjednika Skupštine, gospodina Mirka Matijevića, koji je nakon utvrđivanja dnevnog reda, predložio minutu šutnje u čast svih preminulih planinara, čime je odana počast njihovom neizbrisivom doprinosu planinarstvu.

Marko Šantić, predsjednik OV Busovača, također je prisutnima uputio riječi dobrodošlice, naglašavajući važnost zajedništva i suradnje unutar planinarske zajednice. Predsjednik Planinarskog saveza Herceg-Bosne, gospodin Ante Vukadin, podnio je izvješće o radu Saveza za proteklu godinu, ističući brojne uspješno realizirane projekte i aktivnosti.

Posebno su istaknute edukativne inicijative poput „Malih škola planinarstva“ i „Općih planinarskih škola“, koje su pridonijele širenju znanja i vještina među članstvom.

Povjernstvo za planinarske putove u protekloj godini provelo je tri tečaja za markciste, napisana su dva pravilnika, istaknuta je i suradnja sa HPS-om i PS RS čije smo planinare obučavali ove godine.

Povjerenstvo za vodičku službu održalo je  u suradnji sa HPS-om tečaj za vodiče  “B” standarda i ispit za vodiče “A” standarda.

Također, značajan napredak postignut je u oblasti speleologije, gdje je Povjerenstvo za speleologiju, u suradnji sa speleološkim društvom Mijatovi Dvori, provelo školovanje novih speleoloških kadrova.

Povjerenstvo za promidžbu, izdavalaštvo i povijest planinarstva bilo je iznimno aktivno, organizirajući foto natječaj i promovirajući planinarstvo kroz različite kanale. Zahvaljujući njihovom trudu, ljepota i važnost planinarstva postala je vidljivija široj javnosti.

U znak priznanja za izuzetan doprinos, Upravni odbor PS H-B dodijelio je zahvalnice istaknutim članovima, potvrđujući time važnost individualnog angažmana za kolektivni uspjeh.

Osnovan 19. prosinca 1995. godine, Planinarski savez Herceg-Bosne danas broji oko 3000 članova i 41 članicu, uključujući planinarska društva, stanice gorskih službi spašavanja, speleološka društva i druge organizacije iz cijele BiH. S ponosom nastavljamo tradiciju prve planinarske organizacije u BiH, Bosanskohercegovačkog turističkog kluba, utemeljenog davne 1892. godine.

Kako bismo osigurali kontinuitet uspjeha i razvoja, prioriteti rada Planinarskog saveza Herceg-Bosne u nadolazećem periodu bit će standardizacija redovitih aktivnosti i daljnje jačanje temelja planinarske kulture i edukacije. Zajedno, korak po korak, gradimo put prema vrhovima uspjeha. (PS HB)

Brčko distrikt Vrijeme