Planinarsko društvo Majevica Srebrenik i ove godine je organizovalo tradicionalnu planinarsku manifestaciju “Povelji u pohode” a povodom obilježavanja dana općine Srebrenik uz učešće velikog broja planinara i ljubitelja prirode iz Srebrenika, BIH i regije.

Mala ekipa PD „Granaš“ kao i svi sudionici pohoda uživali su u lijepom vremenu i ljepotama Starog grada Srebrenika i planine Majevice, a ovogodišnja manifestacija bila je prema riječima domaćina, najmasovnija do sada.

Nakon okupljanja učesnika ispred Doma kulture u Srebreniku, kolona planinara je krenula planinarskom stazom od centra Srebrenika do Starog grada gdje je izveden i kraći program sa glumcima i statistima obučenim u srednjovjekovnu nošnju u svrhu snimanja kadra za  dokumentarni film „Kralj Tvrtko“. Krajnje odredište planinra je bilo izletište i budući sportsko rekreativni centar na lokalitetu Barake na Okresanici. U prelijepom ambijentu planine Majevice upriličeno je  i prigodno druženje.

Srebrenik se u povijesti prvi put spominje 15. veljače 1333. godine i zapravo je u ovoj Povelji prvi pisani dokument o postojanju ovog drevnog grada kojom bosanski ban Stjepan II Kotromanić, Dubrovačkoj republici ustupa Ston i Rat, otvarajući trgovačke puteve Dubrovnika s Bosnom.  „Povelji u pohode“ se ubraja u najposjećenije susrete planinara u BiH.

Više fotografija (KLIK na fotografiju)

Brčko distrikt Vrijeme