Članovi planinarskog društva „Granaš“ kao i svake godine za tu prigodu, protekli vikend pohodili su u Kutjevo na proslavu blagdana svetog Martina, popularno zvano Martinje. Sa dva puna kombi vozila, već nešto iza 6 sati ujutro iz Zovika se krenulo put Kutjeva.

Događaji u sklopu ove nadaleko poznate manifestacije, započeli su već u 8:00 sati s okupljanjem planinara, koji su imali priliku uživati u pravim slavonskim delicijama za doručak. Planirani polazak na planinarske staze od 10:00 sati morao se prolongirati do prestanka padalina odnosno prestanka pravog proloma oblaka . Masa od preko tisuće planinara našli su mjesto pod šatorom, u lokalnim kafanama, ispod štandova i čekali polazak na stazu.

Kako se nebo nije vedrilo tako je i voditeljica mijenjala najave pokreta na staze i rute hodanja. Tek oko podneva prestala je kiša  pa je dobar dio planinara krenuo kraćom stazom uz obavezno svraćanje do vinarije Krauthaker i vinske kleti „Cugerland“, posjete vinskim podrumima i mjesnoj crkvi.

Najzanimljiviji događaji započeli su u 13:00 sati na Trgu Graševine, a sve je upriličeno otvorenjem martinjskog sajma uz nastup kulturno-umjetničkih društava, a ubrzo nakon toga uslijedila je povorka i blagoslov mošta ispred Crkve Rođenja BDM.

Glavni trenutak uslijedio je u 15:00 sati kada je na red došao Martinjski obred uz vinskog biskupa. Ova tradicionalna ceremonija bila je prava poslastica za sve ljubitelje vina, a članovi  koji su tražili vodu za piće, nisu je mogli naći.

Povratak kući uslijedio je, ovisno o raspoloženju ( i broju degustacija) u večernjim satima.

Više slika (klik na sliku)

Brčko distrikt Vrijeme