Protekli vikend šuma u okolini planinarskog doma sveti Bernard, Planinarskog društva Granaš bila je obojena dječijom pjesmom i grajom. U sklopu aktivnosti u okviru projekta “Šuma pjeva – Odnos prema životnoj sredini leži u nama” organizovani su sadržaji za djecu pod sloganom “Raspjevana šuma”.

Već oko 10 sati roditelji i njihovi mališani počeli su da pristižu u prirodu Majevice. Potom su se svi zajedno uputili u selo Štrepci te u pećinu i na vidikovac iznad pećine. Mališani, ali i roditelji, bili su više nego fascinirani fenomenima koje samo priroda može da kreira.

Nakon boravka u pećini dio ekipe se preko Kiklopskih zidina uputio ka domu, a dio je prevezen do doma gdje su mališani nastavili sa aktivnostima kroz prikupljanje i prepoznavanje lišća i kviz, te je druženje nastavljeno uz logorsku vatru, a zatim u toplini doma, uz kamin i kestenje.

Veliki dio prisutnih ostao je na spavanju u domu, čemu su se najviše obradovali mališani kojima će ovaj vid druženja, sigurni smo, dugo ostati u pamćenju.

Ovog vikenda šuma je pjevala, a mi smo shvatili da "Odnos prema životnoj sredini leži u nama!"

Aktivnosti su sprovedene u sklopu projekta "Šuma pjeva - Odnos prema životnoj sredini leži u nama!", podržanom od strane Vlade BD - Odjeljenja za stručne i administrativne poslove.

Već naredni vikend na istom mjestu, u prelijepoj prirodi planinarskog doma Sveti Bernard, Klub ljubitelja prirode organizuje novo druženje, ovaj put sa kvizom za odrasle.

 

Brčko distrikt Vrijeme