Svjetski je dan učitelja, koji se svake godine obilježava 5. listopada.

„Nastava i obrazovanje su temelji društva, a učitelji su tihi heroji koji oblikuju budućnost generacija.“

Kao i u protekli niz godina, svjetski dan učitelja XI Osnovna škola Zovik obelježava „školom u prirodi“ odnosno, cjelodnevnim boravkom učitelja i učenika u prirodi. Već ujutro formirala se kolona od škole te markiranim planinarskim putem duljine oko 4 kilometra nastavila do planinarskog doma sveti Bernard.

Ovo je nastavak suradnje XI Osnovne škole, planinarskog društva „Granaš“ i lovačke udruge „Jarebica“ Štrepci. Kako se može vidjeti iz fotografija u prilogu, učenici su vrijeme u prirodi koristili za koristan rad, zabavu i pripremu jela svaki za sebe.

Članovi planinarskog i lovačkog udruženja pripremili su vatru i roštiljske kobasice, a svaki od učenika trebao/la je sam sebi ispeći po želji ukusno jelo.

Veseli podatak da se u XI osnovnoj školi osnovala planinarska sekcija učenika koja će kroz nastavne i vannastavne aktivnosti svladati temeljna znanja o planinarenju i planinarstvu uopće. Već prema dogovoru sa ravnateljem škole, kapaciteti planinarskog društva „Granaš“ su im stavljeni na raspolaganje, te se nadamo da će učenici planinarske sekcije doživjeti planinarstvo kao način življenja.

Poštovane  učiteljice i učitelji, nastavnice i nastavnici  i svi vi koji pomažete učenicima da lakše savladaju put koji je pred njima, želimo vam sretan Dan učitelja!

Svečana izjava prosvjetnih radnika, donesena 1966.g.:

”Izvršit ću obavezu svjesno i ponosno. Moji učenici bit će ne samo moji učenici  nego i djeca i neću nikada zaboraviti da za njihovu sudbinu i sam snosim dio odgovornosti. Sačuvat ću svim mogućim raspoloživim sredstvima čast nastavničkog poziva. Moje kolege bit će uvijek moji prijatelji. U saradnji s njima nastojat ću stalno usavršavati puteve kojima škola ide u smislu djelotvornog priznavanja svima prava na odgoj i socijalna pravednost u obrazovanju. Ovo svečano obećanje dajem potpuno slobodno i časno.”

 

Brčko distrikt Vrijeme