Odredište za samostalni, motivacijski izlet Društva ove godine je „pao“ na Staru planinu/Balkan na jugoistoku Srbije. Planina Balkan ili Stara planina se nalazi u Bugarskoj i istočnom dijelu Srbije. Planina Balkan je približno 600 km duga i nalazi se na sjeveru Bugarske. Planina je prema jugu strma. Najviši vrh zove se Botev po Hristu Botevu (2376 m). Na zapadu planina Midžor i vrh od 2.169 m čini prirodnu granicu između Srbije i Bugarske. Vrh Midžor/МнΔжɣϸ je ujedno i najviši vrh u Srbiji.

U podnožju planine se nalazi izletište Babin zub i hotel, а u podnožju Babinoga zuba је grad Knjaževac koji je smješten kod spajanja Тrgoviškoga i Svrljiškoga Timoka.

Prvi dan izleta, petak 29.09.2023. godine prema razrađenom planu vodiča, bio je rezerviran za putovanje i smještaj u apartmanima Vila Bajka podno Stare planine u malom mjestu Crni vrh. Odličan smještaj sa ponudom domaćih jela uz „prikladnu“ planinarsku cijenu. Nakon smještaja, izvršen je obilazak skijališta na Babinom Zubu, vrha Babin zub te brojnih vidikovaca smještenih uz planinarski dom.

Drugi dan izleta bio je predviđen za uspon na vrh Midžor, a krenulo se već ujutro. Dionica od Ski-bifea Plaža na Sunčanoj dolini do vrha iznosi ravih 7 kilometara sa vertikalnim usponom od 700 metara. Planinarska staza prikladna za sve uzraste, tehnički nezahtjevna a srednje zahtjevna za kondicijski „nepripremljene“ planinare. Već oko 11,00 sati vrhu su pristupili svi članovi PD „Granaš“ od kojih je nekima i najviši ispenjani.

Nakon odmora i fotografiranja uslijedio je povratak istom putanjom nazad do polazišta. Treći dan je prema planu predviđen za povratak uz usputni posjet vodopadima na potoku Bigar te Starom gradu – utvrdi Smederevo koja se nalazi na obalama Dunava.

Iznimno sadržajan i prema karakteru uspješan izlet i uspon na vrh Stare planine.

Više slika (KLIK NA LINK)

Babin zub 1. dan izleta

Uspon na Midžor 2.169 m - Stara planina

Izlet – Dan treći

 

 

Brčko distrikt Vrijeme