I prethodni vikend je bio aktivan za članove PD „Granaš“. I ove godine sudjelovali smo u  pohodu  „Jubilarni jankovački planinarski put“, a organizator je bio HPD „Bršljan-Jankovac“. Okupljanje planinara i izletnika bilo je  od 8:30h na livadi ispred lugarske kuće u Humljanima, a za sve sudionike pohoda osigurano je piće dobrodošlice i tradicionalni slavonski doručak.

Budući se iz Gornjeg Zovika na pohod trebalo krenuti već oko 05,00 sati, odabrana grupa „Granaša“ odlučila se za kraću, ali zahtjevnu stazu „Grebenom Sokoline“ koja je od planiranih 2 sata trajala nešto duže zbog skliskih staza prouzročenih nevremenom i obilnim padalinama od prethodnog dana. Odredišna točka bilo je izletište  i planinarski dom Jankovac. Dolaskom na odredišnu točku, domaćin nas je proveo i impozantnom šetnicom kroz 35 metara visokog slapa Skakavac koji je jedinstven u ovoj regiji i oduzima dah. Slap se nalazi na "Grofovoj poučnoj stazi". Dujina staze iznosi 2,3 kilometra, a posjetitelji prelaze preko drvenih mostića uz table na kojima mogu pročitati sve o prirodnim i kulturno-povijesnim zanimljivostima. Dobila je naziv prema grofu Josipu pl. Jankoviću, čovjeku koji je o prvi shvatio kolika je vrijednost ovog područja.

Izletište Jankovac biser je slavonskih planina. Visoravan je smještena na sjevernoj padini Papuka u blizini Podravske Slatine, 100 km zapadno od Osijeka na 475 m nadmorske visine. Najbliže selo je Slatinski Drenovac, odakle vodi cesta do Jankovca. Današnji planinarski dom na Jankovcu jedan je od najljepših planinarskih domova u Republici Hrvatskoj, a današnji izgled je plod dugogodišnjeg rada planinarskog društva i Hrvatskih šuma.

Nastao je idejom plemenitog Josipa Janković, koji je bio voćinski vlastelin – kojega se često naziva i grofom, iako to nikad nije bio – a koji je kao osebujan i poseban čovjek prepoznao ljepote ovog prostora još početkom 19. stoljeća i to ne samo prepoznao već izgradio, unaprijedio i oplemenio.

Na završetku nezaboravnog izleta zaprimili smo još jednu u nizu zahvalnica koje imaju pohranu u našemu planinarskom domu „Sveti Bernard“

 

 

Brčko distrikt Vrijeme