Štampa
Kategorija: Novosti

I prethodni vikend je bio aktivan za članove PD „Granaš“. Nakon dvogodišnje pauze u punom svjetlu održan je i pohod „Jubilarni jankovački planinarski put“, a organizator je bio HPD „Bršljan-Jankovac“. Okupljanje planinara i izletnika bilo je  od 8:30h na livadi ispred lugarske kuće u Humljanima, a za sve sudionike pohoda osigurano je piće dobrodošlice i doručak.

Budući se na pohod trebalo krenuti već oko 05,00 sati, odabrana grupa „Granaša“ hodala je „Jungovu stazu“ (Slatinski Drenovac - Klak – Jankovac)  u trajanju od 3 sata. Odredišna točka bilo je izletište  i planinarski dom Jankovac.

Izletište Jankovac biser je slavonskih planina. Visoravan je smještena na sjevernoj padini Papuka u blizini Podravske Slatine, 100 km zapadno od Osijeka na 475 m nadmorske visine. Najbliže selo je Slatinski Drenovac, odakle vodi cesta do Jankovca. Današnji planinarski dom na Jankovcu jedan je od najljepših planinarskih domova u Republici Hrvatskoj, a današnji izgled je plod dugogodišnjeg rada planinarskog društva i Hrvatskih šuma.

Nastao je idejom plemenitog Josipa Janković, koji je bio voćinski vlastelin – kojega se često naziva i grofom, iako to nikad nije bio – a koji je kao osebujan i poseban čovjek prepoznao ljepote ovog prostora još početkom 19. stoljeća i to ne samo prepoznao već izgradio, unaprijedio i oplemenio.

Na završetku nezaboravnog izleta zaprimili smo još jednu u nizu zahvalnica koje imaju pohranu u našemu planinarskom domu „Sveti Bernard“.